Strona główna > Blog > Zdrowa i pyszna pizza jajeczna
Zdrowe odżywianiePrzepisy

Zdrowa i pyszna pizza jajeczna

04 kwietnia 2022
Dietetyk Kraków - Logo
Pizza otoczona bazylią, pomidorami, marchewką, cukinią i papryką

Czy pizza może być zdrowa? Czy pizza może być odżywcza? Czy pizzę można jeść na diecie redukcyjnej?

Tradycyjna pizza może negatywnie wpływać na nasz organizm. Po zjedzeniu tego dania czujemy bardzo duży wzrost energii, a następnie szybki jej spadek, co wiąże się z szybkim skokiem cukru i insuliny we krwi. Dzieje się tak ponieważ pizza jest posiłkiem bogatym w węglowodany. Dlatego nie jest ona dobrym posiłkiem dla osób z insuulinoopornością czy cukrzycą. Niestety nie jest to również posiłek dobry dla osób będących na diecie redukcyjnej, gdyż oprócz dużej ilości węglowodanów zazwyczaj posiada również dużą zawartość tłuszczu - co czyni ten posiłek bardzo kalorycznym. Warzyw niestety na pizzy znajduje się zwykle bardzo mało. 

Można by więc stwierdzić, że jeśli jesteśmy osobami, które nie mają problemów z cukrem i nie są na diecie redukcyjnej mogą spokojnie jeść pizzę bez limitów. Nic bardziej mylnego, ponieważ nawet dla zdrowego człowieka połączenie węglowodanów z tłuszczami (zwłaszcza w tak dużej ilości) wpływa niekorzystnie na organizm, tworząc stany zapalne na poziomie komórkowym.

Naturalnie prawdziwych konsekwencji nadużywania takich posiłków nie odczujemy od razu (może poza sennością czy ciężkością w brzuchu po zjedzeniu większej ilości). W dłuższej perspektywie jednak spożywanie zbyt dużej ilości wysoko przetworzonych węglowodanów, w połączeniu z tłuszczami nasyconymi i małą podażą błonnika pokarmowego może doprowadzić do zaburzeń metabolizmu, rozregulowania gospodarki cukrowo -insulinowej, a w konsekwencji prowadzić do nadwagi, otyłości i innych chorób dietozależnych.

Oczywiście do wszystkiego należy podchodzić ze zdrowym rozsądkiem. Jeśli zdrowo się odżywiasz i prowadzisz aktywny tryb życia, zjedzenie pizzy od czasu do czasu nie będzie stanowiło dla Twojego organizmu żadnego problemu. Jednak jeśli nie dbasz o dietę, masz siedzącą pracę i jesteś typem domatora,  pizza może dolać tylko oliwy do ognia, prowadząc do wyniszczenia Twojego organizmu.

Pizza jajeczna

Dlatego dziś proponuję Wam pizzę w nietypowej odsłonie, w dużo zdrowszej i odżywczej ale równie pysznej wersji - pizzy jajecznej. 

Ten posiłek zawiera mnóstwo kolorowych warzyw - które dostarczą organizmowi nie tylko wielu witamin i minerałów, ale także odpowiednią ilość błonnika pokarmowego. Jajka natomiast składają się z bogatego w wartości odżywcze żółtka oraz białka w najczystszej postaci. Taka postać białka sprawia, że jest ono bez trudu przyswajane przez nasz organizm. Kurze białko jest tak doskonałe, że służy jako wzór przy pomiarze aminokwasów zawartych w innych produktach. Jajka tak jak i warzywa również stanowią bogactwo różnych witamin i minerałów. Oprócz tego  zawierają mnóstwo antyoksydantów. Witaminy zawarte w jajku to wit. A, D, E, K oraz wit. z grupy B. Wśród składników mineralnych należy wyróżnić potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, magnez, jod i selen. 

Jeśli z kolei uda się Wam znaleźć do Waszej pizzy tortillę pełnoziarnistą o dobrym składzie, będziecie mieć naprawdę 100% zdrowe i odżywcze danie!

Nie trzymam Was zatem dłużej w niepewności i podaje przepis na tę pyszną pizzę :)

Pizza jajeczna 

Składniki:

  • Tortilla pszenna lub pełnoziarnista - 1 szt.

  • 2-3 jajka wiejskie

  • Mozzarella light - ok. 50g

  • Papryka czerwona lub żółta - ok. 100g

  • Pieczarki - ok. 100g

  • Szpinak baby - garść

  • Cebula czerwona - 20g

  • Oliwa - 1/2 łyżeczki

  • Pieprz, sól, zioła - do smaku

Przygotowanie:

Pieczarki posiekaj w małe cząstki, paprykę pokrój w paski, cebulę w półkrążki. Na patelnię teflonową skropioną oliwą wyłóż pieczarki, paprykę i cebulę i dodaj ulubione zioła i przyprawy. Gdy warzywa zmiękną dorzuć szpinak i duś jeszcze chwilę. W międzyczasie w miseczce roztrzep jajka z odrobiną soli. Rozłóż uduszone warzywa na patelni równomiernie, wlej na nie masę jajeczną, tak aby jajka rozlały się na całą patelnię. Zmniejsz ogień pod patelnią. 

Na masę jajeczną połóż tortillę i przyciśnij ją w różnych miejscach, tak aby jajka się do niej przykleiły. Następnie widelcem lub grubą wykałaczką “poprzekłuwaj” tortillę w różnych miejscach, tak aby powietrze mogło swobodnie przepływać. Przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu aż spód będzie ładnie zarumieniony. Gdy pizza z jednej strony będzie już ładnie podpieczona, podwadź ją z każdej strony łopatką. Przyłóż do pizzy talerz i obróć ją na druga stronę, a następnie zsuń z powrotem na patelnię aby przyrumienić drugą stronę. Na wierzch połóż startą mozzarellę i przykryj pokrywką i pozostaw na małym ogniu. Gdy mozzarella się roztopi pizza będzie gotowa!


Pomocne uwagi:

  • Tortilla może być pszenna lub pełnoziarnista - bardziej niż na rodzaj zmielenia mąki zwróć uwagę na prosty i zdrowy skład. Najlepiej żeby skład był krótki i zawierał: mąkę, wodę, sól, ewentualnie tłuszcz. Im krótszy skład tym lepszy. Zwróć uwagę aby tortilla nie zawierała spulchniaczy i innych niepotrzebnych dodatków.

  • Gdyby z mozzarelli będzie wypływać za dużo wody “poprzechylaj” patelnię na boki aby płyn wylał się na patelnię i wyparował.

  • Warzywa możesz wymienić dowolnie, w zależności od swoich ulubionych smaków.

SMACZNEGO!

dietetyk Sylwia Turczyńska

Sylwia Turczyńska - dietetyk personalny, absolwentka Wydziału Technologii Żywności na kierunku "Żywienie człowieka i dietetyka" Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Akademii Dietetyki. Od lat przekazuje ludziom swoją wiedzę na temat odżywiania i zdrowego stylu życia, która oparta jest na realnych doświadczeniach.

Tagi

Zdrowe odżywianie Dietetyk KrakówNawyki żywienioweZdrowa pizzaPizza jajecznaDietetyk PersonalnyPomysł na obiadPomysł na śniadanie

Przeczytaj również

trzy drinki w kieliszkach na czarnym tle
Alergie i nietolerancjeZdrowe odżywianie

Wpływ alkoholu na organizm

pszczoła
kobieta myśląca o jedzeniu i trzymająca się rękami za głowę
PsychodietetykaZdrowe odżywianie

Głodne emocje - jak sobie z nimi radzić?