Deser wcale nie musi być niezdrowy i wysokokaloryczny, żeby wyglądał i smakował obłędnie. Tego typu desery mogą bez przeszkód znaleźć się w waszym jadłospisie, bez wpływu na tkankę tłuszczową! Oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku oraz wpisane w dzienny bilans kaloryczny i odżywczy ;)
Jeśli macie ochotę przyrządzić w domu ten smakowity deserek, na końcu wpisu znajdziecie przepis. Tymczasem chciałabym Wam opowiedzieć kilka ciekawostek na temat głównego składnika tego deseru, czyli TAPIOKI :)
Tapioka to rodzaj kaszy wytwarzanej ze skrobi (mączki), która jest pozyskiwana z bulw rośliny o nazwie maniok jadalny, pochodzącej z Ameryki Południowej.
Tapioka jest hipoalergiczna (nie powoduje uczulenia) i nie zawiera glutenu, w związku z tym mogą po nią sięgać osoby zmagające się z celiakią, alergią na gluten lub inną alergią pokarmową.
Tapioka jest lekkostrawna, dlatego można włączyć ją do diety dzieci i osób w wieku podeszłym, a także tych, które zmagają się z wrzodami i innymi kłopotami żołądkowymi lub w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych.
Tapioka ma postać mąki lub kuleczek różnej wielkości i koloru. Ich właściwością jest to, że po ugotowaniu pęcznieją i stają się przezroczyste. W związku z tym tapioka znalazła zastosowanie w kuchni jako zagęszczacz do zup czy sosów.
Przed spożyciem tapiokę trzeba ugotować (samą lub w potrawie). Kulki są gotowe do jedzenia, gdy staną się niemal przezroczyste.
Jest stosowana także do wyrobu słodkich potraw mącznych podawanych jako deser, a więc naleśników, racuchów, omletów, sufletów, musów, galaretek, budyniu itp.
Tapioka może być też zamiennikiem makaronu, np. w tradycyjnym rosole. Sprawdzi się także w sałatce zamiast kuskusu.
Wartości odżywcze suchej tapioki (w 100 g)
- Wartość energetyczna - 358 kcal
- Białko ogółem - 0.19 g
- Tłuszcz - 0.02 g
- Węglowodany - 88.69 g (w tym cukry proste 3.35 g)
- Błonnik - 0.9 g
Witaminy
- Tiamina – 0.004 mg
- Witamina B6 - 0.008 mg
- Kwas foliowy - 4 µg
Minerały
- Wapń – 20 mg
- Żelazo - 1.58 mg
- Magnez - 1 mg
- Fosfor - 7 mg
- Potas - 11 mg
- Sód – 1 mg
- Cynk - 0.12 mg
PRZEPIS
Składniki na ok. 4 porcje:
- 4 łyżki tapioki w kulkach
- 150 ml mleka kokosowego
- 350 ml mleka krowiego 1,5% lub innego roślinnego
- 1 łyżka ksylitolu lub innego naturalnego słodzika
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego skyr
- 1 łyżeczka żelatyny lub agaru
- ok. 300 g truskawek
- garść borówek lub innych ulubionych owoców
- kilka listków mięty
Przygotowanie:
Warstwa 1
Kulki tapioki zalewamy dwoma rodzajami mleka, dodajemy słodzik i gotujemy na małym ogniu aż kulki Tapioki będą przezroczyste. Gdy pudding lekko ostygnie przekładamy na dno słoiczków.
Warstwa 2
200g truskawek mielimy blenderem, dodajemy serek skyr i mieszamy na jednolitą masę. Rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody żelatynę lub agar i łączymy z masą. Gdy lekko zastygnie wykładamy drugą warstwę do słoiczków.
Na wierzch kładziemy pokrojone truskawki, borówki lub inne ulubione owoce i przystrajamy listkami mięty. Deserek przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Sylwia Turczyńska - dietetyk personalny, absolwentka Wydziału Technologii Żywności na kierunku "Żywienie człowieka i dietetyka" Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Akademii Dietetyki. Od lat przekazuje ludziom swoją wiedzę na temat odżywiania i zdrowego stylu życia, która oparta jest na realnych doświadczeniach.