Strona główna > Blog > Kokosowy pudding z tapioki z owocami
Przepisy

Kokosowy pudding z tapioki z owocami

01 marca 2020
Dietetyk Kraków - Logo
deser z tapioki

Deser wcale nie musi być niezdrowy i wysokokaloryczny, żeby wyglądał i smakował obłędnie. Tego typu desery mogą bez przeszkód znaleźć się w waszym jadłospisie, bez wpływu na tkankę tłuszczową! Oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku oraz wpisane w dzienny bilans kaloryczny i odżywczy ;)

Jeśli macie ochotę przyrządzić w domu ten smakowity deserek, na końcu wpisu znajdziecie przepis. Tymczasem chciałabym Wam opowiedzieć kilka ciekawostek na temat głównego składnika tego deseru, czyli TAPIOKI :)

Tapioka to rodzaj kaszy wytwarzanej ze skrobi (mączki), która jest pozyskiwana z bulw rośliny o nazwie maniok jadalny, pochodzącej z Ameryki Południowej.

Tapioka jest hipoalergiczna (nie powoduje uczulenia) i nie zawiera glutenu, w związku z tym mogą po nią sięgać osoby zmagające się z celiakią, alergią na gluten lub inną alergią pokarmową.

Tapioka jest lekkostrawna, dlatego można włączyć ją do diety dzieci i osób w wieku podeszłym, a także tych, które zmagają się z wrzodami i innymi kłopotami żołądkowymi lub w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych.

Tapioka ma postać mąki lub kuleczek różnej wielkości i koloru. Ich właściwością jest to, że po ugotowaniu pęcznieją i stają się przezroczyste. W związku z tym tapioka znalazła zastosowanie w kuchni jako zagęszczacz do zup czy sosów.

Przed spożyciem tapiokę trzeba ugotować (samą lub w potrawie). Kulki są gotowe do jedzenia, gdy staną się niemal przezroczyste.

Jest stosowana także do wyrobu słodkich potraw mącznych podawanych jako deser, a więc naleśników, racuchów, omletów, sufletów, musów, galaretek, budyniu itp.

Tapioka może być też zamiennikiem makaronu, np. w tradycyjnym rosole. Sprawdzi się także w sałatce zamiast kuskusu.

tapioka

Wartości odżywcze suchej tapioki (w 100 g)

  1. Wartość energetyczna - 358 kcal
  2. Białko ogółem - 0.19 g
  3. Tłuszcz - 0.02 g
  4. Węglowodany - 88.69 g (w tym cukry proste 3.35 g)
  5. Błonnik - 0.9 g

Witaminy

  • Tiamina – 0.004 mg
  • Witamina B6 - 0.008 mg
  • Kwas foliowy - 4 µg

Minerały

  • Wapń – 20 mg
  • Żelazo - 1.58 mg
  • Magnez - 1 mg
  • Fosfor - 7 mg
  • Potas - 11 mg
  • Sód – 1 mg
  • Cynk - 0.12 mg

PRZEPIS

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 4 łyżki tapioki w kulkach
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 350 ml mleka krowiego 1,5% lub innego roślinnego
  • 1 łyżka ksylitolu lub innego naturalnego słodzika
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego skyr
  • 1 łyżeczka żelatyny lub agaru
  • ok. 300 g truskawek
  • garść borówek lub innych ulubionych owoców
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:

Warstwa 1

Kulki tapioki zalewamy dwoma rodzajami mleka, dodajemy słodzik i gotujemy na małym ogniu aż kulki Tapioki będą przezroczyste. Gdy pudding lekko ostygnie przekładamy na dno słoiczków.

Warstwa 2

200g truskawek mielimy blenderem, dodajemy serek skyr i mieszamy na jednolitą masę. Rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody żelatynę lub agar i łączymy z masą. Gdy lekko zastygnie wykładamy drugą warstwę do słoiczków.

Na wierzch kładziemy pokrojone truskawki, borówki lub inne ulubione owoce i przystrajamy listkami mięty. Deserek przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)

dietetyk Sylwia Turczyńska

Sylwia Turczyńska - dietetyk personalny, absolwentka Wydziału Technologii Żywności na kierunku "Żywienie człowieka i dietetyka" Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Akademii Dietetyki. Od lat przekazuje ludziom swoją wiedzę na temat odżywiania i zdrowego stylu życia, która oparta jest na realnych doświadczeniach.

Tagi

TapiokaZdrowy deserDeser bezglutenowy OdchudzanieKokosowy pudding Dietetyczny deserDietaZdrowe odżywianie Deser ze SkyremPrzepis na deserDeser bez cukru Dietetyk KrakówNawyki żywienioweDeser z tapiokąDieta bez glutenu