W przypadku podejrzenia występowania alergii lub nietolerancji pokarmowej najważniejszą sprawą jest zidentyfikowanie jedzenia, które ją wywołuje. Najlepszym sposobem na to jest dieta eliminacyjna, która wyłącza pokarmy najbardziej podejrzane o powodowanie nietolerancji. Zaleca się również wykonanie specjalistycznych testów, które w łatwy sposób określą nietolerancję lub alergię na wybrane składniki odżywcze.
W przypadku zdiagnozowanej już nietolerancji lub alergii, dietetyk określa szczegółowy plan żywienia pacjenta, z eliminacją czynnika uczulającego lub jego ograniczenie – w zależności od przypadku. Pacjent otrzymuje przepisy, które nie zawierają alergenów oraz listę rzeczy wskazanych i zakazanych w danej jednostce chorobowej.
Warto skontaktować się z dietetykiem, jeśli zauważysz powtarzające się objawy...
- Nudności,wymioty, refluks - pojawiające się po jedzeniu
- Nawracające bóle brzucha i wzdęcia
- Nudności, odbijanie, zgaga
- Uczucie przepełnienia w nadbrzuszu po posiłku
- Zmiana rytmu wypróżnień (biegunki, zaparcia)
- Wysypka, pokrzywka, rumień, świąd, obrzęk na skórze
- Swędzenie, opuchlizna, bolące grudki w jamie ustnej
Co oferuję?
- Pomiary składu ciała i ocena stanu odżywienia
- Szczegółowy wywiad na temat zdrowia, odżywiania
- Szczegółowa ocena dotychczasowych jadłospisów w celu identyfikacji alergenu
- Wyjaśnienie zagadnień związanych z alergią lub nietolerancją
- Ułożenie i wdrożenie harmonogramu diety eliminacyjnej.
- Pyszne i urozmaicone jadłospisy
- Propozycja zdrowych zamienników dla produktów nietolerowanych
- Program motywacyjny
- Materiały dydaktyczne